martes, 17 de diciembre de 2013

L’equip de sensibilització #donalacara per la normalització de la salut mental

L’equip de sensibilització #donalacara per la normalització de la salut mental
L’equip de sensibilització #donalacara per la normalització de la salut mental
Després de mesos de treball, Ino Moya i Dani Ferrer han estat els primers activistes de l’Equip de Sensibilització d’Obertament en realitzar accions educatives per millorar la percepció de la salut mental aquest 2013. Van participar el passat 28 de novembre a una xerrada amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat a la seu del districte de Nou Barris de Barcelona, adreçada a més de 40 alumnes de l’escola Marinada i del projecte UEC Fundació Main. En aquesta taula rodona, integrada per persones amb diferents discapacitats, Ino i Dani van explicar als joves la vida normalitzada que tenen, tot i conviure amb un trastorn mental, i com l’estigma moltes vegades és l’element més discapacitant de les persones amb problemes de salut mental. L’acte va comptar amb la presència de la presidenta de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) i regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni.
La següent formació a càrrec de l’equip de sensibilització va a estar adreçada a l’equip de professionals de la Fundació Marianao. El dilluns 2 de desembre els activistes Pedro Antonio Cencerrero i Ino Moya, juntament amb la tècnica de participació i projectes comunitaris d’Obertament, Noelia Sotus, van ser els encarregats de formar sobre salut mental, estigma i discriminació a professionals de la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat. Aquesta formació va derivar en un debat molt enriquidor ja que, a partir de l’experiència dels nostres activistes i dels aprenentatges durant un any de projecte, es va fer una reflexió conjunta sobre com afecta l’estigma en el tracte que donen alguns col·lectius professionals a les persones amb problemes de salut mental.  
I el dimarts 10 de desembre, els activistes Pedro Antonio i Eva i la tècnica Noelia Sotus, van fer una xerrada davant de més de 100 alumnes de l’assignatura de Treball social comunitari de la Facultat de Treball Social de la Universitat de Barcelona (UB). Sota el títol “Participació i treball comunitari d’Obertament” es va presentar el model d’intervenció en la lluita contra l’estigma i el foment de la participació de les persones amb problemes de salut mental a través de la xarxa d’activistes d’Obertament. Durant la seva intervenció, els activistes van remarcar que els problemes de salut mental poden afectar a qualsevol persona i que la recuperació cap a una vida normalitzada és possible. Així doncs, els futurs professionals del treball social van poder debatre sobre la importància de combatre la ignorància i el tabú de la salut mental per a una intervenció social de qualitat.
L’equip de Sensibilització d’Obertament pretén millorar a través d’accions educatives la percepció de la salut mental a col·lectius específics com ara professionals de la salut mental, joves, estudiants universitaris, famílies i periodistes. Actualment, 13 activistes formen part d’aquest equip. 

http://obertament.org/donalacara/blog/lequip-de-sensibilitzacio-donalacara-per-la-normalitzacio-de-la-salut-mental

No hay comentarios:

Publicar un comentario